Jak przedłużyć trwałość żywności

Podczas produkcji żywności w obecnych czasach zwraca się uwagę przede wszystkim na ograniczenie stosowania substancji konserwujących. Tego typu substancje bowiem maja udowodnione bardzo szkodliwe działanie na organizm człowieka. Aby ograniczyć stosowanie tych substancji, przedłuża sie trwałość produktu z pomocą opakowań.

Czym jest laminat barierowy?

laminaty barieroweChyba każdy z nas zdaje sobie już sprawe z tego, jak niekorzystne odziaływanie na nasze zdrowie mają konserwanty. Tymczasem ich użycie do niedawna było konieczne, aby produkt po otwarciu nie zepsuł się od razu. Obecnie jednak używanie tych substancji jest ograniczone, a trwałość do spożycia przedłuża się z pomocą specjalnych opakowań, takich jak laminaty barierowe. Tego typu opakowania są złożone z kilku warstw folii która jest stworzona z tworzyw o udowodnionym, neutralnym oddziaływaniu na żywność. Dzięki temu żywność może być przechowywana w takim opakowaniu przez długi czas bez ryzyka, że spowoduje jakieś zmiany w jej składzie chemicznym. Barierowość takich laminatów jest uzyskiwana również z pomocą pakowania maszynowego. Dzięki temu pod powierzchnią takiego laminatu nie ma powietrza, a jest ono konieczne, aby na żywności mogły rozwijać się bakterie, powodujące jej psucie. Dzięki temu, można bez stosowania konserwantów znacznie przedłużyć trwałość produktów, nawet tych najbardziej podatnych na zepsucie, jak na przykład wędliny. Obecnie to właśnie laminaty barierowe odpowiadają za tak długa przydatność do spożycia niektórych produktów, w tym właśnie serów jak również wędlin.

Stosując odpowiednie rodzaje opakowań, można zwiększyć wytrzymałość produktu bez konieczności stosowania konserwantów. Ważne jest, by opakowanie miało cechy barierowe, to znaczy aby pod jego powierzchnia nie miały szans rozwijać się żadne drobnoustroje.